Κεντρική ΣελίδαΣτείλτε το μήνυμά σαςSite Map   Αγγλική Γλώσσα/English
Κεντρική Σελίδα ΕπικοινωνίαΝέαΚαιρόςLinksΧορηγοί

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Για Αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης) < απ'ευθείας εκτύπωση

Κυκλάδες 2006 - Τα Νησιά

ΜΥΚΟΝΟΣ

ΜΥΚΟΝΟΣΗ Μύκονος είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά. Φημίζεται ως σπουδαίο τουριστικό ορμητήριο γνωστών προσωπικοτήτων και είναι ευρύτερα γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Το νησί διαθέτει μια ανεπανάληπτη λαϊκή αρχιτεκτονική, ένα υπέροχο γυμνό, αλλά γλυκό τοπίο, εξαιρετικό κλίμα, πολλές ωραίες αμμουδερές ακτές και έχει το προνόμιο να βρίσκεται κοντά στο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο, τη Δήλο, το νησί του Απόλλωνα. Πρωτεύουσα της Μυκόνου είναι η Χώρα με 3.500 περίπου κατοίκους.

Εκτός από το Δήμο Μυκόνου το νησί έχει και μια κοινότητα, την Ανω Μερά, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του φτάνει τους 4.000 κατοίκους. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το υπέροχο αρχιτεκτονικό σύνολο της Χώρας που αντικρίζει λουσμένο στο φως. Μικρά κατάλευκα σπίτια με ξύλινα κουφώματα, αραδιασμένα σε στενούς πλακόστρωτους δρόμους, πολυάριθμες μικρές παλαιές εκκλησίες, ανεπανάληπτης αισθητικής, δένουν σ' ένα αρμονικό σύνολο που βρέχει η θάλασσα και περιβάλλει ένα γυμνό τοπίο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Η προτομή της Μαντώς Μαυρογένους βρίσκεται στη μικρή πλατεία της παραλίας.
  • Ο Ναός της Παναγίας της Παραπορτιανής, αξιόλογος για την λαϊκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, βρίσκεται στη συνοικία του Κάστρου.
  • Η Μύκονος έχει περίπου 400 εκκλησίες.
  • Η Αλευκάνδρα, πλατεία με εστιατόρια και κέντρα αναψυχής βρίσκεται κοντά στους Κάτω Μύλους.
  • Στη Συνοικία της Βενετίας τα σπίτια έχουν ξύλινους εξώστες και είναι χτισμένα επάνω στη θάλασσα.
  • Τα Ματογιάννια είναι ο εσωτερικός κεντρικός εμπορικός δρόμος, όπου επικεντρώνεται η νυχτερινή και κοσμική ζωή.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, κοντά στο νέο λιμάνι, περιλαμβάνει σημαντικές συλλογές αγγείων, κτερισμάτων κλπ.
  • Το Ναυτικό Μουσείο του Αιγαίου βρίσκεται στον κεντρικό εσωτερικό δρόμο της πόλης.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο είναι στη συνοικία του Κάστρου, κοντά στην Παραπορτιανή.
  • Το Συγκρότημα Παλαιών Εκκλησιών που είναι γνωστές στους τουρίστες ως Κουσεγιάρες ή Κουτσομπόλες βρίσκεται στη συνοικία Λίμνη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι Μυκονιάτες πανηγυρίζουν ιδιαίτερα τις γιορτές των Αγίων. Η οικογένεια που έχει τη φροντίδα κάθε εκκλησίας αναλαμβάνει την οργάνωση του χορού και προσφέρει τα σφαχτά. Ο χορός συνοδεύεται από ντόπια μουσική με παραδοσιακά όργανα, τα τουμπάκια και τις τσαμπούνες.

Τα κυριότερα πανηγύρια είναι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, της Παναγίας της Τουρλιανής τον Δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ του Αγίου Αποστόλου στις 30 Ιουνίου είναι η γιορτή των ψαράδων οπότε και γίνεται μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία και προσφέρονται θαλασσινά.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΝότια της Νάξου και ΝΑ της Ηρακλειάς η Σχοινούσα έχει έκταση 10 τ. χλμ και 122 κατοίκους, που μένουν στους τρεις οικισμούς του νησιού, την Παναγία ή Χώρα, τη Μεσαριά και τη Μερσίνη ή Μερσινιά, που είναι και το λιμάνι.    Η Μερσίνη είνα ένας πανέμορφος φυσικός και   προφυλαγμένος κόλπος με τη μικρή αμμουδίτσα του, τα καταγάλανα νερά και τις απλές ταβέρνες του.

Αξίζει να επισκευθούμε   την Παναγιά με τα όμορφα μικρά σπίτια και την εκκλησία της Παναγίας της   Ακαθής για μια   ιδανική απογευματινή   βόλτα.   Καλόγουστα καφέ και ταβέρνες περιμένουν φιλόξενα να σερβίρουν τις τοπικές συνταγές τους.   Και βέβαια αν είσαστε τυχεροί   και    βρεθείτε σ'ένα από τα τοπικά γλέντια θα απολαύσετε τους εξαίρετους βιολιτζήδες, φημισμένους σ'όλες τις Κυκλάδες. Βόρεια από την Παναγιά βρίσκεται η Μεσαριά με την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου . Το μονοπάτι οδηγεί στη συνέχεια στη ΒΑ ακτή, όπου είναι και η πολύ όμορφη αμμουδιά της Ψιλής Άμμου. 


ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΘΝΟΥ

ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΘΝΟΥΗ Κύθνος που στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Αφιούσα, Θηραμνία, Θερμιά κ.α. ονομάστηκε έτσι από τον αρχηγό των Δρυόπων, οι οποίοι ήρθαν από την Εύβοια και εγκαταστάθηκαν στο νησί.   Υπάρχουν δύο χωριά, η Κύθνος (Χώρα ή Μεσαριά) και η Δρυοπίδα (Χωριό ή Σύλλακα).   Κάθε χωριό έχει το επίνειό του.   Η Χώρα έχει τα Λουτρά και η Δρυοπίδα το Μέριχα.   Το χωριό Λουτρά πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές του.   Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα λουτρά λειτουργούσαν στα ρωμαικά χρόνια.  

Τα Λουτρά είναι χτισμένα πάνω στη θάλασσα σ'ένα προφυλαγμένο όρμο και απέχουν από τη Χώρα 4,5 χλμ.   Στα   νοτιοανατολικά των Λουτρών βρίσκεται η όμορφη παραλία της Αγίας Ειρήνης όπου βρίσκονται οι τάφοι αυτών που έπεσαν στα Κυθνιακά.   Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το Σπήλαιο Καταφύκι, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην όμορφη αμμουδιά του όρμου των Λουτρών, θα διασκεδάσετε στα γραφικά καφέ και ταβερνάκια   και θα γευθείτε τα νόστιμα τοπικά εδέσματα   ενώ μπορείτε   περπατήσετε στα γραφικά στενά του μικρού χωριού και να ψωνίσετε τοπικά κεραμικά.
 
ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Για Αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης) < απ'ευθείας εκτύπωση

Φιλοξενία & Προώθηση Ιστοσελίδων: GNL
 
 
Ναυτικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (Κεντρική Σελίδα)