Κεντρική ΣελίδαΣτείλτε το μήνυμά σαςSite Map   Αγγλική Γλώσσα/English
Κεντρική Σελίδα ΕπικοινωνίαΝέαΚαιρόςLinksΧορηγοί

ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Για Αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης) < απ'ευθείας εκτύπωση

Κυκλάδες 2005 - Τα Νησιά

ΣΥΡΟΣ

ΣΥΡΟΣΑρχόντισσα του Αιγαίου, την αποκαλούν οι σύγχρονοι λογοτέχνες. Η Σύρος κατοικείται από πολύ παλιά. Το όνομά της Σουρ ή Οσούρα είναι γνωστό και αναφέρεται από τον Ομηρο. Τον 19ο αιώνα ξεχώρισε από τις άλλες νησιώτικες κοινωνίες χάρη στην έντονη πολιτιστική και οικονομική της δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821, Ελληνες ξεριζωμένοι από τις κατεστραμμένες τους πατρίδες, Χιώτες, Ψαριανοί, Κάσσιοι έρχονται να κατοικήσουν στο ευρύχωρο λιμάνι και στα πόδια του παλιού οχυρωμένου οικισμού της, φέροντας μαζί τους τις εξαιρετικές τους ικανότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ετσι, μια καινούρια πόλη, η Ερμούπολη, γεννιέται και αναπτύσσεται γρήγορα και μαζί μ' αυτή μια νέα "αστική" κοινωνία.

Η Ερμούπολη μέσα σε πολύ λίγα χρόνια γίνεται διεθνές πολιτιστικό κέντρο και κόμβος εμπορικός της Ανατολικής Μεσογείου, με δεσπόζουσα θέση στους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου. Σήμερα, πέρα από τα αξιοθέατα, τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, το Θέατρο (αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου) κ.α., ο επισκέπτης απολαμβάνει και τις πολλές πεντακάθαρες αμμουδιές με τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.


ΣΙΦΝΟΣ

ΣΙΦΝΟΣΤο νησί που συντηρεί την παράδοση. Αν ο πλούτος της Σίφνου στην αρχαιότητα οφειλόνταν στο χρυσό και τον άργυρο, τους τελευταίους δύο αιώνες οφείλεται στους ποιητές, τους λογοτέχνες, τους κεραμιστές, τους αγρότες, τους χτίστες της πέτρας.

Στο κυκλαδικό τοπίο της άνθισε ο πολιτισμός μέσα από την καθημερινότητα, τις γιορτές, τα πανηγύρια, το άσπρισμα των σπιτιών, τη φροντίδα των μονοπατιών, τη διατήρηση των ξερολιθιών στα χωράφια, τη σοφή καλλιέργεια της γης, τη δημιουργία των έργων τέχνης από πηλό, το μάζεμα της ελιάς, το αντάμωμα με την αλμύρα της θάλασσας.

Οι οικισμοί της δεμένοι αρμονικά με το φυσικό τοπίο υπογραμμίζουν ακόμα και σήμερα την ανάγκη σεβασμού του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος που δέθηκαν αρμονικά μεταξύ τους στο πέρασμα των αιώνων. Καμάρες, Βαθύ, Πλατύς Γιαλός, Κάστρο, Φάρος, Χερρόνησος, Απολλωνιά και Αρτεμώνας. Τόποι με ατέλειωτη γοητεία, μαγευτικές ακρογιαλιές, γλυκύτατους ανθρώπους, φημισμένους μεζέδες.


ΣΕΡΙΦΟΣ

ΣΕΡΙΦΟΣΝησί που περιλούζουν οι αφροί του Αιγαίου και χαϊδεύουν οι άνεμοι. Η Σέριφος είναι ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων, με εκατοντάδες όρμους και με μια από τις ωραιότερες "Χώρες" του Αιγαίου.

Η Χώρα της Σερίφου είναι χτισμένη πάνω σε όρθιο βράχο, 5 χλμ από το Λιβάδι, που είναι το λιμάνι του νησιού. Κάτασπρα γραφικά σπίτια, χτισμένα με γνήσια κυκλαδική αρχιτεκτονική, ανεμόμυλοι, στενά ασβεστωμένα λιθόστρωτα συνθέτουν μια γοητευτική εικόνα. Εκκλησίες, μοναστήρια, βενετσιάνικο κάστρο και μια απροσδιόριστη ατμόσφαιρα που προσδίδει ευεξία στους ανθρώπους, που ίσως εκπέμπει το πλούσιο σε μεταλλεύματα υπέδαφός της.

Συνδέθηκε με τη μυθολογική μορφή του Περσέα, τον οποίο έφερε εδώ η θάλασσα, κλεισμένο μέσα σε ένα κιβώτιο. Ο Περσέας μεγάλωσε στο νησί και από εδώ ξεκίνησε και σκότωσε τη φοβερή Μέδουσα, το κεφάλι της οποίας όταν αντίκρισε ο βασιλιάς του νησιού Πολυδέκτης, απολιθώθηκε, ενώ το νησί μετατράπηκε σε κατάξερο άγονο βράχο.
 
ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Για Αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης) < απ'ευθείας εκτύπωση

Φιλοξενία & Προώθηση Ιστοσελίδων: GNL
 
 
Ναυτικός Όμιλος Τζιτζιφιών Καλλιθέας (Κεντρική Σελίδα)